Свет

"Блумберг": Москва планира да забрани продају нафте земљама које пристану на ограничење цена

"Блумберг" преноси да је одговарајући декрет већ у изради
"Блумберг": Москва планира да забрани продају нафте земљама које пристану на ограничење ценаwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Кремљ припрема председнички декрет којим ће забранити руским компанијама и трговцима нафтом да продају овај енергент земљама или фирмама које се придруже механизму ограничења цена, преноси "Блумберг" позивајући се на неименоване изворе.

Фактички, овим би се онемогућило свако упућивање на ограничења цена у уговорима за руску сирову нафту или нафтне деривате, као и забрану испорука намењених земљама које су увеле ограничења.

Европска унија тренутно покушава да се договори о томе колико строго треба да буде ограничење цена. Дипломате су јуче прекинуле преговоре о горњој цени од 65 долара по барелу, што је знатно изнад тренутне цене руске нафте. Пошто постоје неслагања око нивоа цена, разговори су одложени за понедељак.

Још није јасно какав ће утицај на тржиште имати горња цена, као и поменути декрет из Кремља, пошто се званичне присталице ове мере већ уздржавају од куповине руске нафте. Ова политика је заправо усмерена на друге велике потрошаче, као што је Индија, који неће имати приступ западном осигурању и другим услугама превоза ако плати више од фиксне цене.

Руски председник Владимир Путин и неколико других званичника више пута су говорили да земља неће испоручивати нафту онима који се придруже ограничењу цена. Заменик премијера Александар Новак изјавио је ове недеље да ће земља уместо тога преусмерити снабдевање "тржишно оријентисаним партнерима" или ће смањити производњу.

image
VV inauguration
banner