Француска подигла ниво приправности због тероризма

Ова европска земља живи под појачаним мерама безбедности од таласа терористичких напада у јануару 2015. године

Француска је, на предлог председника Емануела Макрона, подигла безбедност на највиши ниво, након терористичког напада у Москви, саопштио је француски премијер Габријел Атал.

"С обзиром на то да је Исламска држава преузела одговорност (за напад у Москви), као и због претњи нашој земљи, одлучили смо да подигнемо безбедност на највиши ниво", навео је Атал на Иксу.

Према последњим информацијама, у терористичком нападу изведеном у московском "Крокус сити холу" погинуло је 137 особа, а повређено 182. Одговорност за напад је преузела Исламска држава, што Москва није потврдила.

Француска живи под појачаним мерама безбедности од таласа терористичких напада у јануару 2015. године, када је група исламиста убила 17 људи у Паризу и његовим предграђима.

У новембру те године Француска је доживела најсмртоноснији исламистички напад у последње време, када су бомбаши самоубице и наоружани нападачи убили 130 људи у престоници – неколико напада је извршено готово истовремено, укључујући и пуцњаву у концертној дворани "Баталкан".