Гутереш: Све већи консензус да се Израелу каже да је потребан прекид ватре

Палестинска агенција УН за избеглице УНРВА је у кризи откако је Израел оптужио десетак припадника особља те агенције за умешаност у нападе Хамаса на Израел 7. октобра, а први човек УН Антонио Гутереш данас је поручио да је УНРВА спас за милионе избеглица

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је данас током посете Јордану да постоји све већи међународни консензус да се Израелу каже да је неопходан прекид ватре и да би напад на Рафу проузроковао хуманитарну катастрофу.

"Видимо растући консензус у међународној заједници да се Израелцима каже да је прекид ватре потребан, а такође видим и растући консензус, чуо сам у САД, чуо од Европске уније, наравно и у муслиманском свету, да се јасно каже Израелцима да свака копнена инвазија на Рафу може да значи хуманитарну катастрофу", рекао је Гутереш на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Током обиласка центра у јорданском кампу Вихдат где палестинска агенција УН за избеглице УНРВА пружа здравствене и образовне услуге, високи званичник УН рекао је да је та агенција спас наде и достојанства за милионе избеглица широм региона.

"Морамо настојати да се јединствене услуге које УНРВА пружа наставе... У мрачном свету, УНРВА је један зрак светлости за милионе људи", рекао је Гутереш и додао да та агенција даје велики допринос "на начине који се не могу измерити графиконом" у погледу унапређења друштвене кохезије, промовисања стабилности и изградње мира.

"Резултати независне интерне истраге УН, која је покренута, помоћи ће јачању и побољшању УНРВА", рекао је највиши званичник УН.

УНРВА је у кризи откако је Израел оптужио десетак припадника особља те агенције за умешаност у нападе Хамаса на Израел 7. октобра.

Због ових оптужби, највећи донатор УНРВА, Сједињене Америчке Државе и неколико других земаља обуставиле су финансирање, доводећи у сумњу будућност агенције.