Руски дипломата: Украјина користи хемијско оружје америчке производње

Распоређивање тог оружја је директно кршење међународног права, рекао је изасланик Москве при Организацији за забрану хемијског оружја

Украјина је више пута користила хемијско оружје које су САД обезбедиле против руске војске, рекао је високи руски дипломата листу "Известија".

Владимир Тарабрин, стални представник Москве при Организацији за забрану хемијског оружја и амбасадор у Холандији, нагласио је да је употреба хемијског оружја флагрантно кршење међународног права.

"Током Специјалне војне операције, забележили смо случајеве у којима су украјинске оружане снаге користиле хемијско оружје произведено у САД", рекао је Тарабрин и додао да су испоруке део добро успостављене и илегалне шеме слања хемијског оружја у Кијев.

Он је нагласио да је украјинска употреба токсичних хемикалија постала систематска, пошто западна подршка омогућава Кијеву да некажњено крши међународно право. Према његовим речима, украјинска војска користи разне врсте муниције домаће производње, гранате и контејнере са непознатим супстанцама.

Конвенција о хемијском оружју, споразум о контроли наоружања којим администрира Организација за забрану хемијског оружја, међувладина организација са седиштем у Хагу, усвојена је у јануару 1993. и ступила је на снагу четири године касније. До августа 2022, 193 државе су потписале споразум. Украјина је ратификовала документ и прихватила све своје обавезе.

Конвенција забрањује свим државама чланицама да производе, набављају и складиште хемијско оружје, као и да га директно или индиректно преносе. Потписницима је такође забрањено коришћење таквог оружја.

"Мислим да се САД и њихови послушници могу зауставити само максималном транспарентношћу, идентификовањем конкретних чињеница које показују да они директно снабдевају или олакшавају снабдевање Украјине овим супстанцама у супротности са конвенцијом", рекао је дипломата.

Министарство одбране Русије је више пута оптуживало Кијев да припрема провокације уз употребу хемијског оружја, укључујући и акције на територији Украјине. Министарство је прошлог априла тврдило да је украјинска служба безбедности планирала такву провокацију употребом "опасних хемикалија" у граду Суми, на североистоку Украјине. Кијев је одбацио оптужбе.