Свет

Шолц: Немачка није имала ранија сазнања о терористичком нападу у Москви

Немачки канцелар Олаф Шолц је сугерисао да "америчке (безбедносне) службе вероватно имају трагове", додајући да је политика Вашингтона да упозорава друге земље на предстојеће терористичке нападе кад год добије информацију
Шолц: Немачка није имала ранија сазнања о терористичком нападу у Москви© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Немачка није имала претходне информације о припремама за терористички напад који је прошле недеље однео више од 140 живота у концертној дворани "Крокус сити хол" недалеко од Москве, рекао је канцелар Олаф Шолц.

Група људи наоружаних аутоматским пушкама у петак је упала у "Крокус" непосредно пре почетка рок концерта, неселективно пуцајући у цивиле и запаливши просторију. Руске службе безбедности су касније ухапсиле неколико осумњичених, укључујући четворицу директно умешаних у напад.

До сада је потврђено да је терористички напад однео 143 живота и да је повређено скоро 200 људи, што га чини најсмртоноснијим у Русији од 2004. године.

Руски председник Владимир Путин описао је наводне кривце као "радикалне исламисте", додајући да су ухваћени у бекству ка Украјини, где им је био припремљен прелазак границе.

У интервјуу за новине "Маркише Алгемајне Цајтунг", Шолц је негирао да је Немачка имала било каква претходна сазнања о плановима за напад.

Он је, међутим, сугерисао да "америчке (безбедносне) службе вероватно имају трагове", додајући да је политика Вашингтона да упозорава друге земље на предстојеће терористичке нападе кад год добије информацију.

"Чак су издали и јавно упозорење. Утолико је жалосније што се овај страшни терористички напад ипак догодио", додао је канцелар.

Шолц је очигледно мислио на безбедносно упозорење које је издала америчка амбасада у Москви 7. марта, упозоравајући да ради на "праћењу извештаја да екстремисти имају непосредне планове да изврше терористички напад током великог окупљања у Москви, укључујући концерте", и да би се то могло догодити у оквиру наредних 48 сати.

Бела кућа је такође саопштила да је са руским властима поделила информације о потенцијалном нападу.

Шеф руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников потврдио је да су САД упозориле Москву на потенцијални терористички напад, али је истакао да су те информације "опште" природе.

Бортников је такође сугерисао да су, заједно са Украјином, САД и Велика Британија можда имале улогу у нападу у "Крокусу".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изразио је сумњу у категорично порицање Вашингтона о било каквој умешаности Кијева у напад, као и на спремност САД да инсистирају да су пуцњаву извели искључиво терористи Исламске државе (ИС, раније ИСИС).

image