Свет

Један али вредан: Естонија шаље војника у Црвено море

У саопштењу се истиче и да је операција ЕУ искључиво "одбрамбене природе", па самим тим не подразумева дејство по копненим циљевима
Један али вредан: Естонија шаље војника у Црвено мореGetty © Artur Widak/NurPhoto

Естонија је одлучила да се прикључи операцији "Аспидес" Поморских снага Европске уније (ЕУНАВФОР), која се одвија у Црвеном мору и Аденском заливу, а како се наводи у саопштењу Министарства одбране ове балтичке државе естонска војска послаће једног војника.

"Због кризе у Црвеном мору, Влада републике (Естоније) данас је донела одлуку о учешћу Естоније у војној операцији Европске уније, тј. ЕУНАВФОР-а – "Аспидес", која се одржава у Црвеном мору, са једним војником. Према првобитном плану операција ће трајати годину дана, али ће се уколико буде потребе продужити."

У саопштењу се истиче и да је операција ЕУ искључиво "одбрамбене природе", па самим тим не подразумева дејство по копненим циљевима. Ипак, естонско министарство навело је и да се "Аспидес" спроводи у координацији са "Чуваром просперитета", коју предводе САД.

Иако до сада ниједна од две операције није дала жељене резултате, односно није зауставила нападе Хута на бродове повезане са Израелом, САД и УК, нема сумње да ће присуство једног естонског војника променити стање на боље.

image