"Тајмс": Време је да разговарамо о паду Кијева

Догађаји на фронту приморавају Лондон, Вашингтон, Париз и Брисел да се припреме за пропаст украјинске војске

Док се Запад оглушивао о украјинске позиве за више муниције и оружја и док су у САД трајале расправе о томе да ли ће бити усвојен пакет помоћи од 60 милијарди долара, руска војска је продрла до Кијева – ово је сценарио из ноћне море који разматрају спонзори режима Владимира Зеленског, упозорава колумниста британског "Тајмса" Ијан Мартин.

Догађаји на фронту приморавају Лондон, Вашингтон, Париз и Брисел да се припреме за "катастрофални колапс" украјинске војске, која болује од акутне несташице оружја и муниције.

Супротно преовлађујућем мишљењу да ће сукоб бити замрзнут и да ниједна страна неће моћи да стекне одлучујућу предност, жестоке борбе се настављају на првим линијама фронта. Штавише, постоји реалан ризик од потискивања украјинских снага и кризе која прети да засени предстојећи јубиларни самит НАТО-а у Вашингтону у јулу поводом 75 година постојања Алијансе, предвиђа аутор чланка.

Успех Русије ће имати "фаталне последице" по Украјину, али ће и приморати јасно подељен Запад да начини избор да ли ће послати своје трупе на фронт. Док Француска прети да ће то учинити, друге земље, попут Немачке, томе се категорично противе.