Свет

У Турској се одржавају локални избори: Бира се власт у Истанбулу, Анкари и Измиру

Анкете најављују тесну изборну трку у Истанбулу, граду са 16 милиона становника који покреће турску економију, у којем се актуелни градоначелник Екрем Имамоглу сучељава са кандидатом Ердоганове странке АК, бившим министром Муратом Курумом
У Турској се одржавају локални избори: Бира се власт у Истанбулу, Анкари и Измиру© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Више од 61 милион бирача широм Турске данас ће изаћи на локалне изборе и гласати на више од 200.000 бирачких места, а на изборима ће учествовати кандидати из 34 политичке странке.

Гласање је почело у 7 сати јутрос по локалном времену и наставиће се до 16 часова у 32 источне провинције, док су у осталим провинцијама бирачка места отворена у 8, а биће затворена у 17 часова.

Бирају се градоначелници, начелници округа и други локални званичници који ће обављати своје функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру, преноси турска државна телевизија ТРТ.

Главне конкурентске странке су владајућа Партија правде и развоја (АК), главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Партија националистичког покрета (МХП), Добра странка и Народна демократска партија (ДЕМ странка).

Председник Врховне изборне комисије Ахмет Јенер изјавио је раније да су предузете све мере да избори буду одржани у безбедном окружењу.

Агенција Ројтерс наводи да турски председник Реџеп Тајип Ердоганов покушава да поврати контролу над Истанбулом од свог главног ривала Екрема Имамоглуа и додатно учврсти своју политичку позицију.

Градоначелник Истанбула Имамоглу је Ердогану и његовој АК партији 2019. године задао највећи изборни ударац у 20-годишњој владавини Турском, а данашњи избори би могли да ојачају Ердоганову контролу у земљи или да сигнализирају долазеће промене јер би победа Имамоглуа у Истанбулу ојачала и очекивања да ће он постати будући национални лидер, наводи агенција.

Анкете најављују тесну изборну трку у Истанбулу, граду са 16 милиона становника који покреће турску економију, у којем се Имамоглу сучељава са кандидатом Ердоганове странке АК, бившим министром Муратом Курумом.

Иако је за Ердогана најважнија победа у Истанбулу, председник Турске настоји да однесе изборну победу и на локалним изборима у Анкари. У оба града на изборима 2019. године победила је опозиција.

image