Свет

Француска ће испоручити стотине старих оклопних возила Кијеву

Нови пакет помоћи Украјини укључиваће стару, али још увек функционалну француску војну опрему, рекао је министар Себастијен Лекорну
Француска ће испоручити стотине старих оклопних возила КијевуGetty © Victor Lochon / Contributor

Француска ће Украјини испоручити стотине старих оклопних возила и нових ракета земља-ваздух у рату против Русије, изјавио је у недељу француски министар одбране Себастијен Лекорну.

Лекорну је у интервјуу за "Трибјун Диманш" рекао да му је председник Емануел Макрон, после разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским, затражио да припреми нови пакет помоћи, који ће укључивати стару, али још увек функционалну француску опрему.

"Украјинска војска треба да брани веома дугу линију фронта, за шта су потребна оклопна возила. Ово је апсолутно кључно за мобилност трупа и део је украјинских захтева", рекао је француски министар одбране.

Француска војска постепено замењује хиљаде својих оклопних возила, која су почела да се производе касних 1970-их, новим вишенаменским моделима.

Лекорну је додао да се Француска такође припрема да пусти нову серију ракета земља-ваздух "астер 30" за систем САМП/Т који је већ достављен Кијеву. "Астер 30" може да пресреће ратне авионе, дронове и крстареће ракете у домету од 120 километара.

Министар одбране нагласио је да затражио од владине агенције за набавку средстава одбране (ДГА) да поднесе предлоге за убрзање производње ракета "астер", које производи европска група МБДА.

Ракете "астер" се такође користе у Црвеном мору, где француске фрегате бране поморски саобраћај од напада Хута које подржава Иран, појаснио је Лекорну.

Он је додао да је прошле недеље објављен декрет којим се министарству дају овлашћења да наметне нивое залиха и даје приоритет уговорима.

"Француска такође убрзава развој даљински управљане муниције за испоруку Украјини већ овог лета", изјавио је Лекорну.

Макрон је прошлог месеца предложио могућност да европске нације пошаљу трупе у Украјину, иако је упозорио да не постоји консензус пошто су се савезници сложили да појачају напоре за испоруку више муниције Кијеву.

image