Зеленски и чистке у врху: "Оптимизација особља" или страх од губитка власти

Ако Зеленски изгуби своју функцију, мало је вероватно да ће му бити дозвољено да побегне и да ће добити личне безбедносне гаранције, оцењују стручњаци

Последњих дана председник Украјине Владимир Зеленски сменио је неколико људи: првог помоћника и бившег пословног партнераСергеја Шефира, који је у медијима претежно представљен као стари друг Зеленског, затим доскорашњег шефа Савета за националну безбедност и одбрану Алексеја Данилова, и низ саветника - Олега Устенка, Сергеја ТрофимоваМихаила Радуцког, саветницу – комесара за обезбеђење права бранилаца Украјине Алену Вербицкују и помоћника за волонтерске активности Наталију Пушкарјову. Смењен је и амбасадор у Молдавији Марко Шевченко, заједно са двојицом сада већ бивших заменика шефа кабинета Зеленског. У питању су Андреј Смирнов и Алексеј Дњепров

Нове промене у врху повезане су са жељом Зеленског да ојача своју власт, будући да председнички избори, који је требало да буду одржани 31. марта ове године, неће бити одржани, сматрају стручњаци, са којима су разговарали новинари руске редакције РТ.

Ипак, промене у власти портпарол Зеленског окарактерисао је као "оптимизацију кабинета председника".

Ко је Сергеј Шефир?

Коментаришући последњу смену у непосредној близини Зеленског, украјински портал "Страна.уа", назвао је Шефира "књиговођом председника", његовим "најближим другом још из младости", који је "од тренутка доласка на власт играо битну улогу у општем управљању државом" и то "посебно када је реч о односима са олигарсима и бизнисменима".

"О блиској вези Зеленског и Шефира сведочи и чињеница да је породица Зеленски преписала на породицу Шефир корпоративна права на украјинске и офшор компаније. Зато су Шефира често називали личним банкаром председника'".

Ипак, извори овог украјинског портала, откривају да се ситуација након СВО променила, те је утицај Шефира почео нагло да опада. 

"Председник му није опростио што је првих дана (СВО) брзо напустио Кијев. Након овога, његова оставка била је питање времена". 

"Када је реч о односу снага у оквиру председничког апарата, оставка Шефира, као и претходне оставке ове недеље - (Алексеја) Данилова и (сада већ бившег заменика шефа кабинета Зеленског Андреја) Смирнова указују на озбиљно јачање позиције шефа председничког кабинета Андреја Јермака", тврде извори "Страна.уа".  

У исто време, један од познаника Шефира додао је да је овај дугогодишњи пријатељ Зеленског отишао, пак, на свој захтев, будући да "веома скептично оцењује оно што се дешава" у земљи.

Раније ове године, у фебруару, подсетимо, смењен је и Валериј Залужни, бивши командант Оружаних снага Украјине, о чему се дуго шушкало и у Украјини, али и у западним, па и руским медијима.

Смене нису никаква оптимизација, Зеленски се просто боји губитка власти

"Такве смене у окружењу Зеленског не могу се објаснити само оптимизацијом особља. Он на политичку сцену не изводи тек тако људе који су раније били у сенци, и не уклања тек тако из игре оне који су стекли бар неки политички потенцијал", оцењује заменик директора Института за стратешке студије и прогнозе Руског државног универзитета "Пријатељство народа" (РУДН), Јевгениј Семибратов.

Како каже, Зеленски није могао да процени како ће се понашати људи из његовог окружења после маја ове године, када му истиче председнички легитимитет, те се кабинет председника припрема за предстојеће промене.

"Зеленски је рекао да сада 'није право време' за изборе. Највећа главобоља за шефа кијевског режима је питање легитимитета његове власти када му истекне званични мандат. Он треба да осмисли систем који ће чинити што лојалнији људи, који немају никакав политички потенцијал. Једноставно, он мења једне познанике и пријатеље за друге, али мање познате, који имају много мање политичких веза".

Сличног става је и политиколог Владимир Скачко, који објашњава да су чистке у украјинском врху тако честе, јер се украјински председник "боји губитка власти".

"Све то се ради како би у мају ове године, по истеку свог уставног легитимитета, Зеленски могао да око себе окупи људе који ће бити у стању да држе власт у својим рукама у случају било каквих протеста који би могли да доведу до оставке његових председничких овлашћења".

Уз то, Зеленског плаши да ће можда морати и да "одговора за оно што је урадио".

"Ако Зеленски изгуби своју функцију, мало је вероватно да ће му бити дозвољено да побегне и да ће добити личне безбедносне гаранције са украденим новцем који има на Западу. У оваквој ситуацији, највероватнији сценарио је да ће Зеленски пасти у руке руских власти, које ће му судити за ратне злочине и геноцид над становништвом које говори руски. Тога се највише и плаши шеф кијевског режима", закључује Скачко.