Свет

Амерички инвеститор Дејвид Сакс: Украјинска контраофанзива највећи дебакл у модерној војној историји

Бивши шеф "ПејПала" каже да би америчке политичаре попут Ненси Пелоси и Ентонија Блинкена требало сматрати одговорним за подстицање операције осуђене на пропаст
Амерички инвеститор Дејвид Сакс: Украјинска контраофанзива највећи дебакл у модерној војној историјиGetty © picture alliance / Contributor

Неуспех украјинске офанзиве против Русије 2023. био је "лако предвидљив", рекао је амерички предузетник и инвеститор Дејвид Сакс и додао да би вашингтонска елита требало да сноси одговорност за подстицање операције осуђене на пропаст.

Саксови коментари су уследили као одговор на објаву извршног директора "Тесле" и "Спејс икса" Илона Маска који је осудио непотребан губитак живота који су претрпеле кијевске снаге док су покушавале да "нападну већу војску" са супериорном одбраном.

Неуспела украјинска офанзива била је "један од највећих дебакла у историји модерног ратовања", навео је Сакс и додао да су кијевски војници и тенкови практично улетели "главом на минска поља док их је руска артиљерија тукла са јако утврђених положаја".

"Ово је било предвидљиво", нагласио је бивши извршни директор "ПејПала".

Према проценама које је у марту објавило руско Министарство одбране, украјинска војска је изгубила више од 166.000 војника током прошлогодишње неуспешне контраофанзиве. Укупне жртве Кијева од избијања сукоба са Русијом износе 444.000, саопштило је министарство.

Сакс је даље сугерисао да би амерички званичници попут бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса, бивше председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси и садашњег америчког државног секретара Ентонија Блинкена требало да буду одговорни за подстицање операције осуђене на пропаст.

"Ови људи су будале које немају више кредибилитета. Али, наравно, мејнстрим медији их никада не сматрају одговорним, тако да ћемо добити више од истог док Украјина коначно не пропадне", оценио је Сакс.

Маск је, у међувремену, офанзиву назвао "трагичним губитком живота за Украјину".

"Свака будала је то могла да предвиди", рекао је милијардер, подсећајући да је пре годину дана препоручио кијевским снагама да се укопају и усмере све ресурсе за одбрану.

Он је такође упозорио да ће Одеса, ако сукоб потраје довољно дуго, пасти, и саветовао Кијев да постигне споразумно решење са Москвом што је пре могуће, пре него што Русија добије више територије, а Украјина изгуби сваки приступ Црном мору.

Москва је нагласила да остаје отворена за смислене разговоре са Кијевом и за недостатак дипломатског продора окривила украјинске власти, које одбијају да прихвате "реалност на терену".

image