"Њујорк тајмс": Бајденова администрација позива Конгрес да одобри продају авиона Ф-15 Израелу

Стејт департмент је недавно послао неформално обавештење комитетима америчког Конгреса да је почео процес законодавне ревизије ове иницијативе

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена позива Конгрес да одобри продају борбених авиона Ф-15 Израелу по укупној цени од 18 милијарди долара, преноси "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

Бајденова администрација врши притисак на Конгрес да одобри тај план у тренутку када се председник Бајден "опире" позивима да ограничи продају америчког оружја Израелу због војне операције у Гази.

Према писању листа, Стејт департмент је недавно послао неформално обавештење комитетима Конгреса позивајући на законодавну ревизију продаје авиона.

Осим тога, договор ће укључивати муницију, обуку бораца и другу помоћ.

Наглашава се да Ф-15 неће бити испоручени "најмање пет година", упркос томе што Сједињене Државе убрзавају испоруке оружја за тренутну израелску кампању против палестинског покрета Хамас .

Према једном од извора, израелски званичници су рекли да ће се Тел Авив ускоро обратити Вашингтону са новом наруџбом за борбене авионе Ф-35.

"Политико" је раније пренео да САД разматрају могућност снабдевања Израела борбеним авионима и ракетама у наредним годинама.

Тел Авив може да добије до 50 летелица, 30 побољшаних пројектила средњег домета АИМ-120 и компоненте за претварање авиобомби у прецизно навођене.