Свет

Проблеми данске морнарице: Неисправни радари, командни системи и топовска муниција

Необјашњиви кварови су били толико озбиљни да су онемогућавали лансирање ракета РИМ-162 "еволвед си спероу" готово 30 минута, и то током напада летелица Хута на брод који се догодио 9. марта
Проблеми данске морнарице: Неисправни радари, командни системи и топовска муниција© Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

Кључни системи наоружања и друге опреме на данској фрегати "Ивер Хујтфелт" покварили су се током недавног размештања брода у Црвеном мору, у склопу међународне мисије, која је покренута са циљем да се поморски саобраћај заштити од напада Хута, преноси портал "Дифенс њуз".

Према писању портала, независна данска новинска веб-страница специјализована за војне теме, "Олфи", објавила је поруку капетана фрегате – команданта Суне Лунда, у којој се он жали на проблеме у вези са бродским радаром са фазном антенском решетком и командно-контролним системом "Ц-Флекс".

Ове компоненте фрегате производе компаније "Талес" из Холандије и "Терма" из Данске.

Према речима капетана у пресретнутој поруци, необјашњиви кварови су били толико озбиљни да су онемогућавали лансирање ракета РИМ-162 "еволвед си спероу", познате и по акрониму ЕССМ, готово 30 минута, и то током напада летелица Хута на брод који се догодио 9. марта.

У питању су ракете земља-ваздух средњег домета, намењене за заштиту бродова од непријатељских авиона и других претњи из ваздуха. Ипак то није све, јер се командант фрегате осврнуо и на проблем са муницијом за два бродска топа у калибру 76 мм, којa сe у више наврата током операцијe показала као неисправнa.

Према речима команданта фрегате, половина топовских пројектила детонирала се пре него што је доспела до свог циља. Упркос свему, дански брод је успео да се одбрани од напада у ком је оборено четири беспилотне летелице изнад Црвеног мора.

Како преноси "Дифенс њуз", и други дански сајтови објавили су поједине делове Лундове поруке, у којима се наводи да су проблеми са опремом наводно били познати "годинама", али да је мало урађено да се они отклоне.

У међувремену, Влада Данске отпустила је начелника генералштаба Флеминга Лентфера, који о овом инциденту са ракетама и муницијом није известио министра одбране Трелс Лунд Пулсена, преноси "Политико".

Министар одбране је изјавио да није био упознат са проблемима у вези са фрегатом и догађајем од 9. марта, док се информације о томе нису појавиле у медијима, и додао да Лентфер мора моментално напустити своју функцију, на којој ће га привремено заменити Мајкл Вигерс Хилдгард.

Подсећања ради, и ратне морнарице других држава које учествују у операцијама у Црвеном мору су имале различите проблеме, па је тако фрегата немачке морнарице случајно лансирала две ракете на америчку беспилотну летелицу МК-9 "рипер", а да ствар буде гора, обе ракете су промашиле циљ.

image
VV inauguration
banner