Постигнута привремена сагласност: ЕУ ограничава увоз украјинских производа

Фармери већ дуже време протестују јер им цене обарају јефтини украјински производи

Европска унија привремено се усагласила око ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа, након што су договор постигли посланици у Европском парламенту и Белгија, која на шест месеци председава ЕУ, јавља Ројтерс, позивајући се на једног евопског дипломату.

Ова одлука захтеваће и званично одобрење других чланица ЕУ и Европског парламента.

Агенција подсећа да су доносиоци одлука у ЕУ недељама дебатовали око поменутих ограничења бесцаринског приступа за украјинске производе.

За то време су фармери протестовали због јефтиног увоза, а неки пољопривредници у Пољској блокирали су границу са Украјином и демонстративно просипали украјинско жито преко железничких шина.

Европска комисија је у јануару предложила продужење бесцаринског приступа до јуна 2025. године, али уз могућност да за живину, јаја и шећер примени тарифе, уколико њихов увоз премаши ниво просека из 2022. и 2023. године.

Ројтерс наводи да су од тада на листу додавани овас, кукуруз, крупа и мед, а тарифни просек биће израчунат на основу друге половине 2021. године.

Те године, пре него што је почео рат у Украјини, увоз из те земље био је далеко мањи, јер су примењиване царине на украјинску робу, напомиње Ројтерс.