Свет

Португалска католичка црква ће исплатити одштету жртвама сексуалног злостављања

Извештај португалске комисије, који је финансирала црква је открио је да је најмање 4.815 малолетника било сексуално злостављано од стране свештенства током седам деценија, а да је више од 100 осумњичених свештеника и даље активно
Португалска католичка црква ће исплатити одштету жртвама сексуалног злостављањаGetty © y Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Након шпанске и португалска католичка црква је саопштила да ће исплатити финансијску одштету жртвама сексуалног злостављања унутар цркве које су у то време биле малолетне.

Бискуп Хозе Орнелас рекао је да је скупштина Бискупске конференције Португала (ЦЕП) једногласно одобрила исплату накнаде, додавши да ће жртве моћи да поднесу захтеве од јуна до децембра ове године, преноси Ројтерс.

Из ЦЕП-а су навели да је 21 особа већ затражила одштету, а посебна комисија тек треба да одреди износ који ће им бити уплаћен.

Извештај португалске комисије, који је финансирала црква, из фебруара 2023. године открио је да је најмање 4.815 малолетника било сексуално злостављано од стране свештенства током седам деценија.

Аутори извештаја су рекли да су њихови налази само "врх леденог брега", а шеф комисије Педро Стрехт је навео да је више од 100 свештеника осумњичених за сексуално злостављање деце и даље активно.

Скандали о сексуалном злостављању потресли су Католичку цркву и у бројним другим земљама, укључујући Сједињене Америчке Државе, Ирску и Француску, наводи агенција.

У Шпанији је црква прошлог новембра саопштила да ће надокнадити штету жртвама сексуалног злостављања чак и у случајевима који нису окончани јер је свештеник у међувремену преминуо.

image
VV inauguration
banner