Свет

Берлин: Адвокати поднели тужбу због одлуке владе да извози оружје Израелу

Немачка не може да остане верна својим вредностима ако извози оружје за рат у коме су очигледна озбиљна кршења међународног хуманитарног права, наводи се у саопштењу Европског центра за уставна и људска права
Берлин: Адвокати поднели тужбу због одлуке владе да извози оружје Израелу© Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Адвокати који се баве заштитом људских права поднели су тужбу против одлуке немачке владе којом се одобрава извоз 3.000 комада противтенковског оружја у Израел.

То је други такав случај овог месеца поднет због подршке Берлина Израелу у рату у Гази.

Прошле седмице, берлински адвокати су навели да су поднели хитан апел за заустављање извоза оружја у Израел, наводећи да се оно користи на начине који би могли представљати кршење међународног хуманитарног права у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Последњу тужбу, коју је поднело пет Палестинаца из Газе, подржали су адвокати Европског центра за уставна и људска права (ЕЦЦХР) у Берлину и палестинске организације за заштиту људских права, навео је ЕЦЦХР у саопштењу.

ЕЦЦХР је саопштио да је влада одобрила извоз 3.000 комада противтенковског оружја у Израел након напада Хамаса 7. октобра и да захтев за извозну дозволу за 10.000 комада муниције у Израел тек треба да буде одобрен.

"Немачка не може да остане верна својим вредностима ако извози оружје за рат у коме су очигледна озбиљна кршења међународног хуманитарног права", навео је генерални секретар ЕЦЦХР Волфганг Калек у саопштењу.

Адвокати су позвали берлински Управни суд да суспендује извозне дозволе као привремену меру правне заштите.

image