Свет

Руска амбасада у Паризу: Нисмо добили позив на прославу 80. година Дана Д

Раније је радио "Европа 1" пренео вест да Француска планира да позове Русију на прославу, међутим, како су навели, "с обзиром на околности, председник РФ Владимир Путин није позван"
Руска амбасада у Паризу: Нисмо добили позив на прославу 80. година Дана ДGetty © Li Yang/China News Service

Русија је званично позвана на прославу 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији 6. јуна 1944. године, саопштили су организатори. Међутим, руска амбасада у Паризу је саопштила да није добила званичан позив да учествује у церемонији, рекао је портпарол амбасаде за ТАСС.

"За сада нисмо добили ниједан званичан позив са француске стране", рекао је портпарол.

Раније је радио "Европа 1" пренео да Француска планира да позове Русију на прославу.

"С обзиром на околности, председник Русије Владимир Путин није позван. Ипак, Русија је позвана и биће представљена, како би се се одала почаст важности учешћа и жртвовања совјетског народа, као и његовог доприноса победи 1945. године", поручили су из компаније "Ослободилачка мисија" која је одговорна за организацију.

Како се наводи, руска делегација ће учествовати на церемонији у јуну ако Москва прихвати позив Јелисејске палате.

"Упркос томе што СССР није директно учествовао у искрцавању 6. јуна 1944. године, омогућио је то тако што је поднео најтежу жртву током Другог светског рата: око 27 милиона совјетских грађана је погинуло у борби против Немачке", истиче се.

Истиче се да би француски председник Емануел Макрон могао ускоро да саопшти ту одлуку.

Крајем децембра прошле године, Макрон је признао да би руски председник Владимир Путин могао да буде позван на прославу 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији ако се ситуација у Украјини промени.

Савезничка војска је почела да се искрцава на северу Француске, у Нормандији, 6. јуна 1944. године, отворивши други фронт против нацистичке војске у Европи.

Искрцавање је било највећа десантна операција у историји.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин учествовао 2014. године на церемонији посвећеној 70. годишњици искрцавања савезника у Нормандији.

Током церемоније тадашњи француски председник Франсоа Оланд рекао је да је народ Совјетског Савеза дао одлучујући допринос победи савезника у Другом светском рату, и то никада неће бити заборављено. Одао је признање за храброст Црвеној армији, која се суочила са 150 немачких дивизија, која је била у стању да им узврати и порази.

image