Самит Г7: О Блиском истоку, Украјини под сунцем Каприја и у сенци предстојећег израелског одговора

У позадини јаких међународних тензија, задатак Г7 је да ради на миру, поручено је из Рима

Министри спољних послова из Групе седам (Г7) водећих демократија окупили су се на италијанском острву Капри на тродневном самиту у сенци предстојеће израелске одмазде Ирану због напада ракетама и дроновима.

Сукоб у Украјини, рат у Појасу Газе и ескалација тензија између Израела и Ирана доминираће разговорима министара из Сједињених Држава, Британије, Француске, Италије, Немачке, Канаде и Јапана.

Италија, која је ротирајући председавајући Г7, залаже се за прекид ватре у Гази и деескалацију блискоисточних тензија, пише Ројтерс.

"У позадини јаких међународних тензија, Г7 предвођена Италијом има задатак да ради на миру", навео је министар спољних послова Антонио Тајани у саопштењу.

Земље Г7 обећале су подршку Израелу након напада, који је уследио као одговор на израелски ваздушни напад на иранску амбасаде у Дамаску. Ретко који ирански дрон или ракета је прошао одбрану Израела и његових савезника, али Тел Авив инсистира на томе да мора да узврати како би сачувао "кредибилитет". Из Техерана упозоравају да ће одговорити.

Министри седам најбогатијих земаља такође ће разговарати и о ситуацији у Украјини, а очекује се да ће се разговорима у четвртак прикључити украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Осим испоруке још оружја Кијеву, министри ће размотрити и начине да искористе профит од око 300 милијарди долара руске имовине која је замрзнута на Западу.

На дневном реду ће се наћи и ситуација у Црвеном мору и на Индо-Пацифику, јачање веза са Африком, саопштили су домаћини и најавили и дебате о питањима инфраструктурне повезаности, сајбер безбедности, вештачке интелигенције и борбе против лажних вести.