Швајцарски парламент одбио придруживање групи за санкције против Русије

Са 101 гласом против и 80 гласова за, доњи дом је одбио придруживање групи коју су 2022. године основале САД, Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и Европска комисија

Доњи дом швајцарског парламента одбио је данас предлог Зелене партије којим би се Швајцарска придружила међународној групи РЕПО за увођење економских санкција против Русије.

Са 101 гласом против и 80 гласова за, доњи дом је одбио придруживање групи коју су 2022. године основале САД, Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и Европска комисија, преноси Ројтерс.

Влада је претходно препоручила да се Швајцарска не придружује групи РЕПО, а министар привреде Бет Јанс је рекао да се предност такве одлуке огледа у могућности Швајцарске да организује мировни самит за текући сукоб Русије и Украјини.

Русија је већ одбила да учествује на том самиту, наводећи да је Швајцарска одбацила своју декларисану неутралност учествовањем у санкцијама ЕУ против Москве.

Швајцарска ће 15. и 16. јуна бити домаћин дводневне мировне конференције чији је циљ промовисање тзв. мировног плана председника Владимира Зеленског и швајцарског министра спољних послова Игнација Касиса.

Русија инсистира да је за мир неопходно да западне државе прихвате "нову стварност на терену", док Украјина инсистира на потпуном повратку њене територије и повлачењу руске војске.