Свет

Кина: Највећа реорганизација војске од 2015. године

Нове снаге ће пружити "кључну подршку у координацији изградње и коришћења сајбер информационог система", поручио је Си Ђинпинг
Кина: Највећа реорганизација војске од 2015. годинеGetty © Dennis Degnan

Кинески председник Си Ђинпинг наредио је највећу реорганизацију војске од 2015. године.

Кина ће укинути Стратешке снаге за подршку, које су створене пре више од осам година са циљем побољшања способности у свемиру, сајбер, политичком и електронском ратовању, преноси агенција Синхуа.

Уместо њих, биће формиране Снаге за информациону подршку. Ваздушно-космичке и сајбер јединице које су раније биле у саставу Снага за стратешку подршку сада ће бити организационо паралелне са новоствореним Снагама за информатичку подршку, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Кинески лидер Си Ђинпинг рекао је да ће нове снаге пружити "кључну подршку у координацији изградње и коришћења сајбер информационог система".

Како пише "Блумберг", до реформе долази у пипавом геополитичком тренутку, када се Пекинг бори са САД за "глобалну превласт", а сајбер ратовање постаје кључни фронт.

САД, Велика Британија и Нови Зеланд оптужили су Кину прошлог месеца да спонзорише злонамерне сајбер активности у циљу таргетирања демократских институција.

Најновија реконструкција уследила је после свеобухватне чистке војног естаблишмента коју је спровео Си прошле године.

image
VV inauguration
banner