Свет

НАТО обезбеђује Кијеву нове системе ПВО, Зеленски захтева седам "патриота"

Украјинско "небо мора поново да буде безбедно", рекао је Зеленски поручивши представницима НАТО чланица да "то у потпуности зависи од њиховог избора да ли су заиста савезници или не"
НАТО обезбеђује Кијеву нове системе ПВО, Зеленски захтева седам "патриота"Getty © Sean Gallup/Getty Images

Чланице НАТО-а данас су се сложиле да обезбеде Кијеву додатне системе противваздушне одбране, укључујући и амерички ПВО систем "патриот", саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, а украјински председник Владимир Зеленски поручио је да је Кијеву неопходно најмање седам "патриот" ПВО система.

"Поред 'патриота', постоје и друга оружја која савезници могу да обезбеде, укључујући (француски систем) САМП/Т, а многи други, који немају доступне системе, су се обавезали да пруже финансијску подршку за куповину ПВО за Украјину", рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу.

Током говора на виртуелном састанку савета НАТО-Украјина, Зеленски је описао тренутни ниво стране помоћи као "веома ограничен" и истакао да је Израелу пружена помоћ савезника током иранског напада у суботу, преноси Ројтерс.

Како је рекао, украјинско "небо мора поново да буде безбедно" поручивши представницима НАТО чланица да "то у потпуности зависи од њиховог избора да ли су заиста савезници или не".

Прошле недеље се Немачка обавезала да ће Кијеву обезбедити трећину "патриот" батерија из својих војних залиха.

Ројтерс подсећа да САД поседују највећи број "патриот" система, док у Европи земље као што су Шпанија и Грчка имају "патриоте".

image
VV inauguration
banner