Молдавска полиција претресла 150 опозиционих политичара: Одузето милион долара, 6.000 рубаља...

Политичари опозиционог блока "Победа" претресени су због сумње да су се бавили шверцом, појаснио је вршилац дужности шефа тужилаштва за борбу против организованог криминала у Молдавији

Полиција у Молдавији је извршила претрес 150 припадника опозиционог блока "Победа" који је прошлог викенда формиран у Москви, рекао је вршилац дужности шефа тужилаштва за борбу против организованог криминала републике Виктор Фуртуне.

Претрес је извршен због сумње да су се бавили шверцом, тј. "двоје или више лица је покушало да унесе у земљу веће количине новца без декларације", појаснио је Фуртуне.

"Извршено је 150 претреса, одузето 662.000 рубаља, 3.070 евра, 1.111.340 долара и 128 мобилних телефона", прецизирао је молдавски званичник.

Како је навела локална полиција, одузети су и рекламни материјали новоформираног блока "Победа" – мајице, роковници, чаше. Претрес је обављен на аеродрому, а потом и у становима осумњичених.

Посланица републичког парламента Марина Таубер је претресе оценила као незаконите.

Вршилац дужности генералног тужиоца Молдавије Ион Мудтјану сматра да се у формирању опозиционог бока "Победа" могу наћи елементи издаје државе.

"Са наше тачке гледишта, ова акција представља претњу по безбедност државе и још једну манифестацију криминалне групе 'Шор'. Узима се у обзир и 'издаја домовине' у вези са догађајима којима смо сви били сведоци", рекао је Мудтјану.

Представници молдавске опозиције су уочи избора у Молдавији и референдума о чланству у ЕУ на јесен 2024. године, на конгресу у Москви, потписали споразум о стварању политичког блока "Победа".

У нови политички блок ушао је покрет "Шор", као и молдавске опозиционе политичке партије "Препород", "Шанса", ВИКТОРИА и "Алтернатива снага за спас Молдавије".