Свет

Летонија би да укине учење руског као другог страног језика

Родитељи могу да поднесу захтев да њихово дете престане да учи руски језик, и тада ће у сведочанству ученика бити унета просечна оцена за све претходне године када је имао тај предмет
Летонија би да укине учење руског као другог страног језикаGetty © EyesWideOpen

Летонска влада одобрила је измене и допуне закона о образовању, које, између осталог, подразумевају забрану руског као другог страног језика за учење у школама, наводи се на сајту летонског кабинета министара.

"Од 2026. године ће се као други страни језик учити један од званичних језика ЕУ, Европског економског простора или страни језик, чије је изучавање регулисано закљученим међувладиним споразумима у области образовања", наводи се у саопштењу.

До сада је најпопуларнији други страни језик међу школарцима био руски, а затим немачки и енглески, указала је летонска влада.

У складу са изменама, они који су већ почели да уче руски, моћи ће да наставе до краја деветог разреда. Међутим, родитељи могу да поднесу захтев за прекид учења руског језика, и тада ће у сведочанству ученика бити просечна оцена за све претходне године када је имао тај предмет.

Власт тврди да промене не ограничавају права школараца на очување и развој језичког, етничког и културног идентитета, јер им важећи прописи дозвољавају да похађају образовне програме за језик и историју мањинских култура по свом избору.

У септембру 2022. године републички парламент усвојио је закона који налаже да образовање пређе на летонски језик у року од три године. Руски се може изучавати само као "језик мањине". У међувремену, у земљи живи скоро два милиона људи, од којих скоро 40 одсто говори руски. Летонија има један службени језик - летонски. Руски језик има статус страног језика.

image
VV inauguration
banner