Свет

Немачки посланик оптужио владу да омета истрагу о саботажи Северног тока и прикрива информације

Штефен Котре је нагласио да су главни осумњичени у овом случају САД
Немачки посланик оптужио владу да омета истрагу о саботажи Северног тока и прикрива информацијеGetty © Serg Myshkovsky

Немачка влада омета истрагу о експлозијама на гасоводима Северни ток и Северни ток 2 и прикрива информације о томе, каже посланик Бундестага из Алтернативе за Немачку Штефен Котре.

Котре, који је члан парламентарног одбора за енергетику и заштиту климе, поздравио је иницијативу Кине за спровођење међународне истраге саботаже гасовода.

"Нема сумње да су главни осумњичени Сједињене Државе. Међутим, немачка влада прикрива информације и омета истрагу саботаже и терористичког напада на немачку и руску инфраструктуру. Зато ће се, као и до сада, противити таквој истрази на међународном нивоу", рекао је Котре.

Тиме, према његовом мишљењу, немачка влада још једном показује да није заступник немачких интереса, већ да ради против њих. Истовремено, посланик је изразио мишљење да немачка влада неће сарађивати са Руском Федерацијом у оквиру могуће међународне истраге.

"Влада, својом политиком санкција и агресивном реториком према Русији, препознаје да то штети добробити, имовини и безбедности Немаца", нагласио је Котре. "Чак и у овим околностима, мало је вероватно да ће сарађивати са Русијом у корист Немаца", закључио је он.

Раније је из немачког Министарства спољних послова речено ТАСС-у да истрагу о експлозијама на гасоводима Северни ток и Северни ток 2 спроводи немачко главно тужилаштво. Немачке власти су више пута навеле да сва питања у вези са истрагом о експлозијама Северног тока треба да буду упућена немачком главном тужилаштву.

Заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг рекао је да Кина позива на покретање међународне истраге о терористичком нападу Северног тока, у оквиру које ће земље активно сарађивати са Русијом. Кинески дипломата је изразио уверење да међународна заједница и Савет безбедности УН треба да "избегну двоструке стандарде у овом питању.

Заменик сталног представника Кине додао је да нацрт саопштења Савета безбедности УН о Северном току који је дистрибуирала Русија "објективно описује ситуацију". Генг Шуанг је такође нагласио да истрага која је у току није омогућила да се утврде прави узроци инцидента.

image