Колико је Бајден направио гафова: Шта каже извештај

Помоћници су били приморани да америчког председника исправљају најмање 148 пута

Гафови Џозефа Бајдена се само нижу - помешао је Русију и Кину, разговарао је са француским председником Митераном 24 године након његове смрти, па је упозорио Израел да не напада Израел.

Aнализа транскрипта Беле куће, показала је да је председник САД направио толико грешака у својим јавним изјавама само ове године да су његови помоћници били приморани да га исправљају најмање 148 пута.

Преглед, који је спровео конзервативни новински вебсајт "Дејли колер", открио је да је Бајден у 2024. години у просеку имао скоро 1,3 гафа дневно.

Анализа је обухватила 118 изјава, говора и сусрета са новинарима за које су издати транскрипти Беле куће. Такви транскрипти се објављују сваки пут када председник даје јавне изјаве или одговара на питања новинара, а особље Беле куће прави ревизије.

Ревизије су се кретале од исправљања Бајденових чињеничних грешака до додавања речи које је требало да укључи, наводи "Дејли колер". Грешке се бележе у транскрипту, погрешне речи се прецртавају и додају се тачне речи у заграде.

На пример, када је Бајден рекао да је "сваки Американац" гласао против његовог Aмеричког плана спасавања (АРП), требало је да каже "сваки републиканац". У другом случају, рекао је да се претња демократији мора "одбранити", а тачна реч је "поразити". Транскрипт само једног говора - Бајденовог обраћања о стању нације који је одржао у марту - имао је 13 исправки.

Чињеничне грешке укључивале су тврдње да је 720 милиона Американаца – више него двоструко више од укупне популације САД – примило вакцине против ковида 19. А када је Бајден поменуо жену из Џорџије коју је убио илегални мигрант, усред притиска републиканаца да "изговори њено име", назвао ју је "Линколн", а њено право име је било Лакен. Он је такође назвао старије особе са "инвалидитетом" старијим особама са "дијабетесом".

Сајт пише да није урачунао много исправки које нису промениле значење Бајденових изјава, као што је додавање 'с' на крају именице или додавање речи која је неопходна за јасноћу текста.

Такође, нису укључене измене које нису биле јасно означене у транскриптима или грешке које су очигледно биле заташкане.

На пример, док је прошле недеље држао говор на конференцији у Вашингтону, Бајден је наглас прочитао упутства написана на телепромптеру.

"Замислите шта бисмо следеће могли да урадимо", рекао је он, позивајући бираче да га поново изаберу у новембру. "Још четири године, пауза".

Оригинални транскрипт Беле куће није укључивао реч "пауза", пише "Дејли колер". Касније је ажуриран да би укључио гаф.

Бајденови чести гафови покренули су питања о његовој способности за функцију док жели други председнички мандат. Он се већ рангира као најстарији председник у америчкој историји са 81, а на крају другог мандата имао би 87 година.

Анкета "Њујорк тајмса" која је објављена прошлог месеца показала је да се 72 одсто америчких гласача, укључујући више од половине демократа, сложило да је Бајден престар да би био ефикасан председник.