Нешић: На СБ УН брутално погажен Дејтон

Златко Лагумџија је злоупотребио позицију представљајући се као да је он држава

Дејтонски мировни споразум су, на седници СБ УН брутално погазили управо они који би требало да штите међународно право, каже министар безбедности у савету министара БиХ Ненад Нешић, додајући да је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић имала одлично и аргументовано излагање.

"Цвијановићева је показала поштовање Дејтонског споразума и, за разлику од Лагумџије, није злоупотребила своју позицију да каже да су то ставови БиХ. За Лагумџију, држава то је он. Знате ли иједну земљу у свијету где је могуће да након шефа државе амбасадор износи дијаметрално супротне ставове који су при томе супротни темељима њеног устава", упитао је Нешић, додајући да је за политике које амбасадор Златко Лагумџија представља "БиХ оно што они кажу, а не шта каже Дејтон".

Лагумџија је, иначе, амбасадор БиХ у УН из реда квоте Бошњака, који је без сагласности Председништва БиХ радио на припреми нацрта резолуције о Сребреници.

За разлику од Лагумџије који је имао изливе мржње према Републици Српској, Срби су увек само бранили Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, подвукао је он.

"Од синоћ мислим да више нико нема илузија каква би нам судбина била без Републике Српске", додаје Нешић напомињући да подржава иницијативу председника РС за опозив Лагумџије.