Колумбија прекида дипломатске односе са Израелом

Саопштавајући одлуку о прекиду дипломатских односа двеју земаља због "геноцидних владе и председника у Израелу", председник Петро је рекао да "државе не могу бити пасивне пред догађајима у Гази"

Колумбија од другог маја прекида дипломатске односе са Израелом због акција његове војске у Појасу Газе, изјавио је председник Колумбије Густаво Петро, додавши да Израелом управљају "геноцидни" председник и влада.

"Једна реч оправдава потребу за животом, устанком, подизањем заставе и отпором. Ово је реч ′Газа′, ово је реч ′Палестина′, ово су девојчице и дечаци, бебе које су убиле бомбе. Овде пред вама је влада промена, а председник републике вам саопштава да ће сутра бити прекинути дипломатски односи са државом Израел, јер имају геноцидне владу и председника", рекао је Петро током првомајских демонстрација у Боготи, пренеле су "РИА Новости".

Додао је да "државе не могу бити пасивне пред догађајима у Гази".

Петро је већ говорио против акција Израела у Појасу Газе, називајући их геноцидом, али и оштро критиковао премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа и рекао да ће се прикључити тужби Јужне Африке која оптужује Израел за геноцид пред Међународним судом правде.

Колумбија је раније стопирала куповину оружја од Израела.

Такође, Петро је потписао заједничку изјаву 18 земаља у којој се Хамас позива да одмах ослободи таоце који се држе у Гази како би се успоставио трајни прекид ватре.