Премијер Грузије одбио да посети САД због закона о страним агентима

Реализација условљене посте не одговара духу партнерства који треба да се заснива на међусобном поштовању и поверењу, поручило је грузијско министарство спољних послова

Министарство спољних послова Грузије потврдило је да је премијер Иракли Кобахидзе отказао посету Сједињеним Америчким Државама, након што је америчка страна поставила услов да се у парламенту обустави расправа о нацрту закона о страним агентима.

"Америчка амбасада објавила је да су у САД позвани високи представници грузијске владе, с тим да пре посете парламент Грузије треба да обустави расправу о нацрту закона 'О транспарентности страног утицаја', што је пак грузијска страна одбила", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је истакло да реализација условљене поште не одговара духу партнерства који треба да се заснива на међусобном поштовању и поверењу, у вези са чим је амбасадору САД дато детаљно објашњење.

Раније је Амбасада САД у Грузији објавила саопштење амбасадора Робина Данигана у којем је наведено да су званичници грузијске владе добили позив "да разговарају о свим питањима стратешког партнерства и помоћи САД са високим званичницима САД".

"Нажалост, грузијска страна је одбила овај позив. Позивамо грузијску владу да поново потврди своју посвећеност евроатлантској будућности Грузије, како је то садржано у грузијском уставу", наведено је у саопштењу.

Грузијски парламент је 1. маја у другом читању одобрио нацрт закона "О транспарентности страног утицаја", тзв. закон о страним агентима, након чега су се демонстранти окупили испред зграде парламента тражећи повлачење документа.