Црвене линије одређене у тајности: НАТО размишља о директном сукобу са Русијом?

Уколико руске снаге пробију одбрану Кијева или уколико се у сукоб директно или индиректно укључи трећа страна, на пример Белорусија, НАТО може активирати своје снаге, тврди "Република"

НАТО је одредио бар две црвене линије које, уколико буду пређене, значи да ће се Алијанса укључити директно у сукоб у Украјини, пише италијански лист "Република".

Како преносе "РИА Новости", ове две линије односе се на даље напредовање руских трупа – "пробијање Русије кроз линију одбране Кијева и директно или индиректно учешће треће стране" у сукобу.

Црвене линије су договорене у поверењу, пише "Република", и додаје:

"Тренутно треба истаћи да не постоје оперативни планови о слању људи. Постоје само оцене могућих акционих планова у ванредним ситуацијама и у случају да се у рат увуку треће стране." 

Лист поручује и да Оружане снаге Украјине не могу у потпуности да контролишу границу што ствара услове за продор руских снага кроз коридор између Белорусије и Украјине. Уколико до тога дође, Минске ће постати директно укључен у војни сукоб, а "његова војска и арсенал ће имати одлучујући значај за Москву". 

"Ова ситуација може само да активира одбрану (НАТО-а) у корист Украјине", закључује "Република".