Свет

Немачки "Унипер" тужи Русију за неиспоручени гас; "Гаспром": Канада нам не враћа опрему

Немачка енергетска компанија приморана је да купује додатан гас по изузетно високим тржишним ценама. За све је крив "Гаспром", поручују из "Унипера"
Немачки "Унипер" тужи Русију за неиспоручени гас;  "Гаспром": Канада нам не враћа опремуwww.globallookpress.com © Roberto Pfeil

Немачка енергетска компанија "Унипер" поднела је тужбу против руског "Гаспрома" у међународном арбитражном суду у Стокхолму, рекао је данас извршни директор компаније Клаус Дитер Маубах у Дизелдорфу.

Немачки гигант затражио је од руске компаније компензацију штете која је начињена након одлуке "Гаспрома" да смањи испоставу гаса, а која је почела још у јуну ове године. Као резултат, компанија је била принуђена да купује додатне количине гаса по веома високој цени како би наставила да испуњава своје обавезе према купцима.

Почетком септембра "Гаспром" је и званично потпуно обуставио испоруку гаса овом трасом због проблема са опремом. Рад "Северног тока 1", како су тада рекли из руске компаније, неће бити настављен све док се не уклоне проблеми.

За цео овај период, "Унипер" је потрошио 11,5 милијарди евра како би компензовао губитак руског гаса, а до краја 2024. године у Немачкој процењују да ће у ове сврхе бити инвестирано још више новца, наводи се у данашњем званичном саопштењу компаније.

"Гаспром" је више пута истицао да је извоз руског гаса у Немачку претходно био смањен због проблема са турбином гасовода "Северни ток", која је била послата у Канади због поправке. Она још увек није враћена Москви због актуелних санкција.

"Реч је о гасу чији је обим испоруке са 'Гаспромом' био договорен уговором, а који није достављен, због чега смо били приморани да купујемо додатан гас као замену по изузетно високим тржишним ценама. То се и даље наставља. Ми смо сами сносили ове трошкове, али то није наша одговорност", рекли су из "Унипера".

Убрзо након тога стигла је и реакција из Москве. Руски енергетски гигант демантовао је тврдње да "Гаспром" сноси било какву кривицу. 

"Тренутно проучавамо примљену тужбу. Одбранићемо наше интересе у законским оквирима. 'Газпром експорт' не признаје кршење уговора и легитимност захтева за накнаду штете компанији 'Унипер'", саопштили су новинарима из компаније.

"Унипер" као и читава Немачка претрпели су јак ударац након што је Запад одлучио да уведе санкције против Кремља. Престанак увоза гаса из Русије, која је до тада била највећи извор овог енергента за Берлин, замало је довео и до краха "Унипера". Влада Немачке је због тога одлучила да постане њен већински власник, потписавши у септембру уговор о преузимању 98,5 одсто акција компаније од финске "Форум Оуј".

То ће, како наводи "Бизнис инсајдер", коштати више од 30 милијарди евра.

Већинско преузимање власништва над компанијом допринеће томе да можемо сигурно да обезбедимо неопходну енергију за "компаније, општинска предузећа и потрашаче", рекао је том приликом извршни директор.

"Посвећени смо превазилажењу ове кризе и реорганизовању снабдевања енергијом у земљи", истакли су из "Унипера".

image
VV inauguration
banner