"Цео Штутгарт мрзи АфД": Нови напад на посланике у Немачкој

Полиција је саопштила да су чланови посланичке групе најпре вербално, а потом и физички нападнути

На свечаности поводом 75. годишњице доношења Основног закона, два политичара из редова Алтернативе за Немачку (АфД) нападнута су испред парламента у Штутгарту, потврдила је данас полиција.

Како су саопштили, двојица посланика у државном парламенту лакше су повређена, али лекарска помоћ није била неопходна.

Осумњичени су у среду поподне опколили штанд посланичке групе АфД у у близини парламента и подигли транспаренте.

"Чланови посланичке групе су вербално, а потом и физички нападнути", саопштила је полиција.

Према полицијским извештајима, починиоци су пешке побегли, а две жене које су наводно умешане, старости 19 и 23 године, су заустављене и испитују се. За осталим осумњиченима се још трага.

Постоје видео снимци који се тренутно прегледају. Служба државне безбедности је започела истрагу. Полиција позива сведоке који знају нешто више о овом инциденту да се јаве, наводи се у саопштењу полиције.

Нападнути посланици, заменик лидера посланичке групе АфД Мигел Клаус и портпарол за безбедносну политику посланичке групе АфД Ханс-Јирген Госнер, коментарисали су инциденте, рекавши да је реч о левичарским екстремистима који су их напали. 

И жене нападале

Клаус је рекао да је погођен у главу, а Госнер је пријавио да га је млада жена ударила у врат. Клаус је за ДПА додао да је реч о групи од петоро, шесторо младих особа, углавном жена, који су одмотали транспарент испред информативног штанда. Поднета је кривична пријава.

На снимку који је Клаус објавио на Фејсбуку, чују се активисти како скандирају "Цео Штутгарт мрзи АфД". Такође, види се транспарент са  слоганом "Нема одмора десничарским агитаторима, АфД и њиховим присталицама".

У видео снимку, Клаус говори о "масовним претњама насиљем" док стоји близу штанда. На снимку се не види физички напад.

Низ бруталних напада на политичаре у Немачкој изазвао је националну дебату о све сировијој политичкој клими у земљи, пише "Политико", уз поређење са врстом политичког насиља које је пратило успон нациста.

"Недавни напади на политичаре, на једног док је лепио предизборне плакате, и другог у библиотеци, подсећају на најмрачније поглавље немачке историје", рекао је Хендрик Вист, демохришћански премијер Северне Рајне-Вестфалије, у интервјуу за немачки јавни сервис.