Варшава у страху: Формира се посебна комисија за борбу против руског и белоруског утицаја

Комисија ће истраживати руски и белоруски утицај на Пољску у протеклих неколико година, објаснио је премијер Туск

Премијер Пољске Доналд Туске најавио је данас да ће у тој држави бити основана посебна комисија која ће се бавити борбом против руског и белоруског утицаја.

Вест је саопштена на церемонији на којој је министар-координатор специјалне службе Томаш Семоњак постављен за министра унутрашњих послова. 

"Министар Семоњак је припремио нацрт закона према коме ће бити формирана уставна и успешна комисија која ће истраживати утицај Русије и Белорусије током претходних година на оно што се дешавало у Пољској", рекао је Туск.

Премијер је затим додао да ће се одмах по завршетку церемоније упутити на још једну седницу колегијума обавештајне службе посвећену "руском и белоруском утицају". 

Прва седница овог колегијума одржана је у среду када се разговарало о пољском судији Томашу Шмиту, који је побегао у Белорусију и тамо затражио политички азил због, како је сам навео, "претњи због самосталне политичке позиције".

"Изјављујем протест властима Пољске, које под утицајем САД и Велике Британије воде земљу у рат. Народ Пољске залаже се за мир са Белорусијом и Русијом", објавио је Шмит на мрежама. 

Тим поводом, суд Пољске одобрио је да се Шмит приведе због оптужби да је наводно страној агентури предао поверљиве информације, док је премијер Туск рекао да је његов прелазак у Белорусију организован у сарадњу са белоруском службом.