Тајван против Србије: Ми смо у глобалном демократском табору, немамо везе са НР Кином

Властима Тајпеја засметала је заједничка изјава Си Ђинпинга и Александра Вучића у којој је Србија поновила приврженост принципу "једне Кине"

Посета Си Ђипинга Србији, као и подршка председника Србије Александра Вучића целовитости Кине узнемирила је тајванске власти, па је тамошње министарство спољних послова издало саопштење у коме је критикована подршка Србије  принципу "једне Кине".

Кина на Тајван гледа као на део своје територије, док Тајпеј тврди да је Тајван суверена земља, па тако њихово министарство спољних послова подвлачи како "Кина никада ниједан дан није владала Тајваном".

"Било какво нарушавање сувереног статуса Тајвана неће променити тренутну ситуацију у Тајванском мореузу или међународно признате објективне чињенице", наводи се у саопштењу  овог министарства.

Називајући себе "важним чланом глобалног демократског табора", Тајванци кажу да ће њихова "земља" наставити да се придржава вредности демократије и слободе, "активно се уједињује са пријатељима и земљама са сличним идеалима и заједно радити на одржавању глобалне и регионалне демократије, мира и стабилности. 

Оно што је засметало Тајвану заправо је заједничка изјава коју су потписали кинески и српски председник, сагласивши се да ће продубљивати стратешко партнерство између две земље и изградњу ближе кинеско-српске заједнице.

Српска страна је у овом документу поновила чврсту подршку принципу једне Кине, истичући да у свету постоји само једна Кина и да је Тајван неотуђиви део територије Кине, као и да је Влада Народне Републике Кине једина легитимна влада која представља целу Кину.

Како се наводи, српска страна се противи свим облицима "независности Тајвана" и мешању у унутрашње послове Кине, поново истичући да неће ступати у званичне контакте са властима Тајвана на било какав начин, те да чврсто подржава све напоре које Влада Кине чини у циљу уједињења земље.