ЕУ разматра нацрт споразума са Кијевом: Послаћемо војнике, али после сукоба

Безбедносне гаранције о којима се разговара покривају политичку, војну и економску помоћ Украјини и требало би да остану на снази док се "Кијев не придружи ЕУ и НАТО-у"

"Европска унија је постигла договор о нацрту споразума којим би Украјини дала гаранције безбедности, који се тренутно разматра са Кијевом", објавио је немачки "Велт", који је, како наводе, имао увид у тај документ.

"Према нацрту споразума искључено је директно учешће војника ЕУ на страни украјинских војника у борби против Русије", наводи се у документу.

Како се наводи у том документу, Брисел искључује могућност да војници из земаља чланица ЕУ могу да буду послати у Украјину, али оставља могућност за слање тих трупа у случају евентуалног будућег "напада на Украјину", али након што се текући сукоб оконча.

У случају наводног "напада на Украјину", ЕУ ће Кијеву понудити консултације о њеним потребама у року од 24 сата.

"Амбасадори 27 држава чланица Уније договорени текст на једанаест страница класификовали су као 'поверљиво', а о њему се тренутно расправља између Европске службе за спољне послове и владе у Кијеву", наводи "Велт".

Истовремено, Брисел обећава Украјини наставак испоруке оружја, обуке војника, помоћ у реформи сектора безбедности, али и сарадњу у супротстављању хибридним претњама и сајбер нападима.

Безбедносне гаранције о којима се разговара покривају политичку, војну и економску помоћ Украјини и требало би да остану на снази, како наводе, док се "Кијев не придружи ЕУ и НАТО-у".

Додају да Брисел жели да ове гаранције пружи најкасније почетком јула.

Овај документ искључује директно учешће војника из земаља ЕУ заједно са украјинским војницима у борбеним операцијама против Русије.

Међутим, Брисел обећава Украјини наставак испорука оружја и наставак обуке војника, као и помоћ у деминирању и сарадњу у "супротстављању хибридним претњама и сајбер нападима".

"Фонд за подршку Украјини ће имати буџет од пет милијарди евра у 2024. Даља упоредива годишња повећања могу се предвидети до 2027", наводи се у нацрту.

Према подацима ЕУ, само седам држава чланица је до сада потписало билатералне споразуме о пружању безбедносних гаранција Украјини: Немачка, Данска, Француска, Италија, Финска, Холандија и Летонија.

Владимир Зеленски је 23. априла рекао да су Украјина и Сједињене Државе почеле да раде на споразуму о безбедносним гаранцијама.

На самиту НАТО-а у Виљнусу 2023, земље Г7 су издале декларацију подршке Украјини. Али, безбедносне обавезе које се у њему помињу не предвиђају конкретне рокове за спровођење, па личе на претходна обећања у вези са чланством Украјине у Алијанси.

Кијев се нада да ће "безбедносне гаранције" бити на снази пре самита НАТО-а у Вашингтону ове године.

Коментаришући преговоре о "безбедносним гаранцијама" за Кијев, портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да суштина овог процеса није јасна, да се не помиње забринутост Русије, а да се без њеног учешћа решавају таква питања сматра једнострано.