Заменик генералног секретара: НАТО не планира да шаље трупе у Украјину, сукоб ће потрајати

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана је рекао да не зна колико ће сукоб трајати, али, каже, "једно је јасно, овај рат ће се наставити"

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана изјавио је да Алијанса не планира да шаље трупе у Украјину.

"На нивоу НАТО-а, где се одлуке доносе консензусом, у овом тренутку немамо ни планове ни политичку намеру да распоредимо НАТО снаге у Украјини", рекао је он на представљању књиге, преноси Диги24.

Према његовим речима, НАТО је и даље заинтересован да подржи Украјину, као и да обезбеди да се сукоб не развије у конфронтацију са Русијом.
Упитан о "сопственим црвеним линијама", након преласка којих би НАТО требало да интервенише у сукобу, он је одговорио да "није реч о кршењу црвених линија, већ о еволуцији динамике овог рата".

Он је навео да не зна колико ће сукоб трајати, али, каже, "једно је јасно, овај рат ће се наставити".

"На обе стране постоји мобилизација људских, материјалних, економских, логистичких ресурса и у овом тренутку све назнаке указују да ће се рат продужити", рекао је Џоана.

Заменик генералног секретара НАТО је закључио да Запад извлачи поуке из овог сукоба и схвата потребу за улагањем у сектор одбране. Претходно је француски председник Емануел Макрон у видео-снимку, одговарајући на питања корисника друштвених мрежа, рекао да Европа мора бити спремна да обузда Русију ако Москва "оде предалеко" у сукобу у Украјини.

Он је такође нагласио да се "свом снагом нада" да Париз неће морати да се упушта у непријатељства.