Ердоган открио зашто је одложен сусрет са Бајденом

Посета турског председника Вашингтону била је заказана за 9. мај, како су крајем марта открили званичници обе земље

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган отказао је посету Сједињеним Државама и планирани састанак са америчким председником Џозефом Бајденом због "велике заузетости" двојице лидера, преноси грчки лист "Катимерини".

Наиме, посета турског председника Вашингтону била је заказана за 9. мај, како су крајем марта открили званичници обе земље. 

"Посета Сједињеним Државама је одложена због неусклађености распореда обе стране. Као што знате, САД се ближе избори, а распоред господина Бајдена је постао још напорнији. Наши програми се интензивно настављају како у земљи тако и у иностранству. Такве посете се дешавају у време погодно за обе стране", казао је Ердоган за "Катимерини".

Турски председник је истакао да се представници две земље "састају како би одредили одговарајући датум за његову будућу посету".

Турски лист "Т24" је крајем априла писао да би отказивање планиране посете могао бити узрокован неслагањем око предстојеће турске војне операције у северном Ираку и неиспуњеним очекивањима Вашингтона о економским уступцима Анкари.

Лист "Хуријет", позивајући се на изворе, известио је 22. априла да ће турске оружане снаге извести свеобухватну копнену операцију против Курдистанске радничке партије, након Ердоганове посете Ираку. 

Турски председник је више пута изјавио да Анкара очекује да ће на лето "решити питање безбедности границе са Ираком".

Према његовим речима, турска страна такође настоји да направи безбедносни коридор 30-40 километара дубоко у Сирији.