Свет

Стравичне сцене у Авганистану: У поплавама погинуло више од 300 људи (ФОТО, ВИДЕО)

Северна провинција Баглан је једна од најтеже погођених, а хиљаде кућа је уништено или оштећено
Стравичне сцене у Авганистану: У поплавама погинуло више од 300 људи (ФОТО, ВИДЕО)www.globallookpress.com © Saifurahman Safi/XinHua

Више од 300 људи је погинуло у бујичним поплавама које су захватиле неколико провинција у Авганистану, а многи се и даље воде као нестали, саопштио је Светски програм за храну УН.

Власти су прогласиле ванредну ситуацију након што су јаке кише у петак изазвале бујичне поплаве које су захватиле села и пољопривредно земљиште у неколико провинција.

У току је операција потраге и спасавања, а поједине области су потпуно одсечене, пише "Гардијан".

Северна провинција Баглан је једна од најтеже погођених, само у њој је погинуло више од 300 људи, а хиљаде кућа уништено или оштећено, према подацима Светског програма за храну.

Око 20 људи је погинуло у северној провинцији Такхар, а двоје у суседном Бадакшану.

Портпарол талибанске владе Забихулах Муџахид написао је на Иксу да су "у поплавама страдале стотине људи и да је оштећено много стамбених објеката".

Ваздушне снаге су саопштиле да су почеле евакуације након што су се временске прилике побољшале, додајући да је више од 100 повређених људи превезено у болнице.

Почела је и подела хране и лекова становништву на подручјима погођеним поплавама.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изражава своју солидарност са народом Авганистана и изражава саучешће породицама жртава, изјавио је његов портпарол Стефан Дужарик.

Он је навео да УН сарађују са локалним властима на пружању помоћи.

Од половине априла поплаве су однеле живот око 100 људи у 10 авганистанских провинција.

image