Бивши амерички војни пилот одавао војне тајне Пекингу?

Његови адвокати се противе изручењу, тврдећи да не постоје докази да су кинески пилоти које је Дуган обучавао били део војске и да је он постао држављанин Аустралије у јануару 2012, пре наводних кривичних дела

САД траже од Аустралије да изручи бившег америчког војног пилота на основу оптужби да је обучавао наводне кинеске војне пилоте да слећу на носаче авиона.

Данијел Дуган је такође доведен у везу са кинеским хакером Су Бином, који је 2016. признао да је хаковао велике америчке произвођаче оружја и украо шематске планове за војне авионе.

Адвокат 55-годишњег Дугана тврди да је његов клијент то учинио несвесно, наводи се у судском поднеску у који је Ројтерс имао увид. Дуган негира оптужбе да је прекршио америчке законе за контролу оружја. 

Американац се налази у аустралијском затвору највеће безбедности откако је ухапшен 2022. године, када се вратио са шестогодишњег пословног боравка у Пекингу.

Власти САД су пронашле преписку са Дуганом на електронским справама које су конфисковале од Су Бина, навео је Дуганов адвокат у поднеску аустралијском државном тужиоцу. Поруке показују да је кинески хакер платио Дуганово путовање од Аустралије до Пекинга у мају 2012, према документима о екстрадицији које су Сједињене Државе поднеле аустралијском суду. 

Дуган је Су Бина упознао као посредника у запошљавању за кинеску државну авиокомпанију "АВИЦ", написао је његов адвокат, а случај хаковања "није имао никакве везе са нашим клијентом".

Компанија "АВИЦ" се нашла на црној листи САД прошле године због наводних веза са кинеском војском, наводи Ројтерс.

Криминални истражитељи Аустралијске безбедносно-обавештајне организације (АСИО) и америчке морнарице знали су да Дуган обучава пилоте за "АВИЦ" и срели су се са њим у Тасманији у децембру 2012. и фебруару 2013, написао је његов адвокат.

Његови адвокати се противе изручењу, тврдећи да не постоје докази да су кинески пилоти које је Дуган обучавао били део војске и да је он постао аустралијски држављанин у јануару 2012, пре наводних кривичних дела.

Подсетимо, Берлин је прошле године изразио бојазан да пензионисани немачки војни пилоти који су се у међувремену запослили као инструктори у Кини откривају тајне Пекингу.