Свет

Зашто би враћање бојних бродова било лош потез америчке морнарице?

Због издржљивог оклопа и огромне ватрене моћи, постоји претпоставка да би управно бојни бродови били способни да преживе нападе сложене мреже разноврсног наоружања кинеске производње
Зашто би враћање бојних бродова било лош потез америчке морнарице?Getty © Brett Coomer/Houston Chronicle

Ратна морнарица САД се суочава са озбиљним проблемом у виду система за забрану приступа, боље познатом по акрониму А2/АД (anti-access/area denial), кинеске производње, пише "Нешенл интерест".

Ови системи представљају претњу за традиционална средства за пројекцију моћи на морима, а нарочито за америчке носаче авиона. Због тога поједини стручњаци у овој области све више упозоравају на то да А2/АД није више само акроним, већ стваран проблем за америчке снаге.

Под поменутим појмом подразумева се читава одбрамбена мрежа система састављена од противбродских, крстарећих и балистичких ракета, борбених авиона, система за електронско ратовање, мина, обалске артиљерије, приобалних бродова и подморница итд.

Како се наводи, кинески системи ове врсте могли би у потпуности неутралисати било какав амерички покушај пројекције моћи или дејства по кинеским циљевима, у случају да дође до сукоба двеју сила. Стога су "дани у којима је било могуће упловити кроз Тајвански мореуз са два брода са равним палубама (носачима авиона) док кинеске ракете лете ка Тајвану давно прошли", пише амерички лист.

Пекинг је изградио робусну одбрану састављену од А2/АД система у овом подручју, која би несумњиво била способна да потопи било који амерички носач који би им се приближио у потенцијалном рату. Међутим, из "Нешнл интереста" поручују да постоји и проблем са решењем које нуде поједини амерички стручњаци, а које се огледа у враћању бојних бродова у оперативну употребу.

Наиме, у питању су изразито издржљива пловила са моћним наоружањем, која би се према мишљењу појединих стручњака боље уклопила у услове савременог ратовања него носачи авиона, који од четрдесетих година представљају окосницу америчке ратне морнарице.

Због издржљивог оклопа и огромне ватрене моћи, постоји претпоставка да би управно бојни бродови били способни да преживе нападе сложене мреже А2/АД система, те да би били у стању да пројектују моћ САД у морима око којих постоји спор или чак отворен сукоб.

Међутим, како оцењује амерички лист у савременом ратовању није довољно имати огромна пловила спремна да буду погођена више пута, а "амерички непријатељи" већ су открили начин да неутралишу и највеће америчке адуте на мору - носаче авиона - и то пре него што дођу до области у којој би њихова ваздухопловна флота била ангажована. Стога се процењује да би бојни бродови доживели готово исту судбину.

Осим тога, наводи се и да су индустријски капацитети који су некада служили за производњу и поправку бојних бродова одавно нестали, као и само знање неопходно за одржавање ових пловила. Такође је изнет и податак да САД нису у стању да произведу гранате за топове које су некада користили бојни бродови и да се производни капацитети неће обновити у скоријем периоду.

Према мишљењу аутора, боље решење за Ратну морнарицу САД је пребацивање фокуса на подморнице, хиперсонично наоружање и беспосадна подводна пловила, тачније стављање акцента на бржа, окретнија и "стелт" средства.

image