Свет

Пропалестински демонстранти заузели зграде универзитета у Холандији, умешала се полиција

Портпарол Универзитета у Амстердаму потврдио је да је зграда универзитета заузета и позвао оне који нису повезани са протестом да је напусте
Пропалестински демонстранти заузели зграде универзитета у Холандији, умешала се полиција© Photo by Nikos Oikonomou/Anadolu via Getty Images

Холандска полиција упала је данас на Универзитет у Амстердаму како би растерала пропалестинске демонстранте који су претходно заузели зграду, јавила је новинска агенција АНП.

Полиција је на друштвеној мрежи Икс саопштила да је Универзитет претходно поднео пријаву против демонстраната за вандализам.

У објави се наводи да полиција обезбеђује да нико не може да уђе у зграду универзитета и тражи од демонстраната да добровољно напусте просторије, преноси Ројтерс.

Раније данас холандска група која стоји иза протеста саопштила је да су пропалестински демонстранти заузели универзитетске зграде у холандским градовима Амстердам, Гронинген и Ајндховен, осуђујући израелски рат у Појасу Газе.

Портпарол Универзитета у Амстердаму (УвА) потврдио је да је зграда универзитета заузета и позвао оне који нису повезани са протестом да је напусте.

Технолошки универзитет у Ајндховену је рекао да су десетине студената мирно протестовале испред те установе и да је постављено 10 до 15 шатора".

Универзитет у Гронингену није одговорио на молбу за коментар, преноси Ројтерс.

Студенти у Холандији протестују против израелског рата у Гази од прошлог понедељка, а на Универзитету у Амстердаму било је и сукоба са полицијом.

На универзитетима у Сједињеним Америчким Државама и Европи одржавају се углавном мирне демонстрације којима се позива на хитан и трајан прекид ватре.

Демонстранти захтевају и да образовне установе прекину финансијске везе са компанијама за које тврде да профитирају од угњетавања Палестинаца.

image