Ердоган: Нема нерешивих питања између Атине и Анкаре

Важно је пронаћи правично и трајно решење за кипарски проблем на основу чињеница на том острву, рекао је председник Турске

Нема нерешивих проблема између Атине и Анкаре, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, након састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Анкари са којег је поручено да ће две суседне земље наставити да унапређују билатералне и добросуседске везе.

"Имали смо конструктиван и позитиван састанак и разговарали о проблемима у односима Турске и Грчке. Проблеме ћемо решавати кроз дијалог", рекао је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са Мицотакисом.

Он је навео да је са Мицотакисом имао "веома продуктиван, искрен и конструктиван састанак".

Додао је да је главна тема састанка била борба против тероризма, укључујући терористе Гуленистичке терористичке групе (ФЕТО), ПКК и Револуционарне народноослободилачке партије/Фронт ДХКП-Ц, преноси "Дејли сабах".

"Сарадња Анкаре и Атине у борби против тероризма јача из дана у дан", поручио је он, преноси Танјуг.

Ердоган је такође рекао да би корак ка решењу ситуације у вези са Кипром ојачао регионални мир и стабилност.

"Важно је пронаћи правично и трајно решење за кипарски проблем на основу чињеница на том острву. Такав корак ће ојачати стабилност и мир нашег региона", рекао је.

Он је поновио решеност Анкаре да настави своје дипломатске контакте како би приморала Израел да постигне прекид ватре у Гази и обезбеди међународно признање палестинског суверенитета.

"Међународна заједница, посебно западне земље, треба да дигну свој глас против масакра преко 35.000 недужних палестинских цивила" рекао је турски председник, позивајући на акцију против израелских злочина у Гази.

Ердоган је потврдио став Турске да је палестинска група Хамас "организација отпора", а не терористичка група.

"Хамас је организација отпора земаља које су биле окупиране од 1947. године и која је штитила те земље након окупације. Ја не видим Хамас као терористичку организацију, напротив, ја видим Хамас као људе који се боре да заштите своју земљу и свој народ", истакао је Ердоган.

Он је навео да се више од 1.000 припадника Хамаса лечи у болницама широм Турске.

Мицотакис је оценио да унапређење билатералних односа са Турском даје конкретне и позитивне резултате, напомињући да су се две стране договориле о наставку политичког дијалога и мерама за изградњу поверења.

"Верујем да је то позитиван развој у тешком времену за међународни мир, али и за ширу стабилност у нашем региону", закључио је грчки лидер.