Свет

Лидер Хезболаха запретио Израелу: Израелски демонстранти бацали пакете са храном

Покушаји Египта и Катара да обезбеде примирје у Појасу Газе пропали су прошле недеље, након што је Израел одбацио план међународних посредника
Лидер Хезболаха запретио Израелу: Израелски демонстранти бацали пакете са храном© AP Photo/Hassan Ammar

Шеф Хезболаха, Сајид Хасан Насралах, изјавио је да становници северног Израела неће моћи да се врате својим кућама за почетак следеће школске године ако њихова влада настави са офанзивом у Појасу Газе.

Упоредо са ратом у окупираној палестинској енклави, Хезболах размењује ватру са израелском војском дуж јужне границе Либана, преноси Ројтерс.

Ова милитантна група је потврдила да испаљује ракете на Израел како би подржала свог савезника, палестинску оружану групу Хамас и како би одвратила Израел од напада на Либан.

Израел је саопштио да жели да обезбеди север земље за повратак својих грађана или путем посредованог дипломатског споразума или спровођењем војне акције против Либана.

Породице расељене са севера Израела надале су се да ће се вратити кући до 1. септембра и почетка нове школске године.

Покушаји Египта и Катара да обезбеде примирје у Појасу Газе пропали су прошле недеље, након што је Израел одбацио план међународних посредника.

Израелци бацају хуманитарну помоћ

У најновијем у низу инцидената који су се догодили откако је Израел обећавао да ће омогућити неометани пролаз хуманитарне помоћи у окупирани Појас Газе, израелски демонстранти блокирали су данас камионе са хуманитарном помоћи који су се кретали ка палестинској енклави бацајући пакете са храном на саобраћајницу.

Четворица демонстраната, укључујући једног малолетника, ухапшена су на контролном пункту Таркмија, западно од Хеброна на окупираној Западној обали, потврдили су адвокати који заступају ухапшене демонстранте, преноси Ројтерс.

На видео-снимцима који су објављени на интернету виде се демонстранти који бацају пакете са храном и расуте кутије на коловозу.

Прошле недеље, четири особе су ухапшене на југу Израела након сличног протеста Израелаца који се противе достављању хуманитарне помоћи у подручја које контролише милитантна група Хамас.

"С обзиром на инциденте који су се догодили данас, надлежне службе су покренуле истрагу која је резултирала хапшењем више осумњичених. Истрага је у току", наводи се у саопштењу израелске полиције.

Израел се суочава са снажним међународним притиском да дозволи веће испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе, а међународне организације су упозориле на озбиљну хуманитарну кризу која прети популацији од преко два милиона људи заробљених у окупираној и разореној палестинској енклави.

У недељу су израелске власти најавиле отварање нове прелазне тачке на северу Појаса Газе, а привремена лука коју граде САД, ускоро би требало да буде отворена.

УН потврдиле: наш члан убијен у Рафи

Уједињене нације потврдиле су данас да је убијен њихов члан у Појасу Газе, након што је возило УН погођено у Рафи, најјужнијем граду ове палестинске енклаве.

Портпарол генералног секретара УН Антонија Гутереша, Фархан Хак, рекао је на конференцији за новинаре да је укупан број убијених чланова особља УН у Гази, од 7. октобра, достигао 190.

Он је рекао да би инцидент у Рафи могао да се окарактерише као напад, наводи "Ал Џазира".

image