Свет

САД: Израел не чини геноцид у Појасу Газе, а шансе за потпуном победом над Хамасом су непостојеће

Израел може и мора да учини више да осигура заштиту невиних цивила, рекао је саветник за националну безбедност у администрацији председника САД Џозефа Бајдена
САД: Израел не чини геноцид у Појасу Газе, а шансе за потпуном победом над Хамасом су непостојеће© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Администрација председника САД Џозефа Бајдена не сматра да је убиство више од 35.000 Палестинаца у израелској војној операцији у Појасу Газе геноцид, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

"Верујемо да Израел може и мора да учини више да осигура заштиту и добробит невиних цивила. Не верујемо да је то што се догађа у Гази геноцид. Одлучно и званично одбацујемо ту тезу", рекао је Саливен у разговору са новинарима у Белој кући.

Он је навео да САД желе да Хамас буде поражен, да су Палестинци затечени усред рата "у паклу", као и да би велика израелска војна операција у Рафи грешка.

Саливен је оценио да се Израел суочава са "необичним, чак и невиђеним теретом" у свом рату против Хамаса, пошто та милитантна група, како је рекао, користи "болнице, школе и друге цивилне објекте у војне сврхе".

Међутим, према његовим речима, ови услови "не умањују одговорност Израела да учини све што је могуће да заштити невине цивиле".

Додао је да САД ужурбано раде на договору о прекиду ватре и пуштања талаца, али није могао да предвиди да ли ће и када договор бити постигнут.

Израел нема шансе за потпуну победу

САД исто тако не верују да Израел може одлучно да тријумфује над Хамасом у Гази.

"Мислим да се у неким аспектима не слажемо око тога шта је теорија победе. Понекад, када пажљиво слушамо израелске лидере, они су углавном говорили о идеји о некој врсти свеобухватне победе на бојном пољу, потпуној победи", рекао је заменик државног секретара Курт Кембелна Самиту младих НАТО-а у Мајамију, додавши да Бајденова администрација "не верује да је то врло вероватно или могуће".

Кембел је признао "непобитне тензије" између Вашингтона и Западног Јерусалима због текућег напада Израела на Рафу, у који су се повукле избеглице из остатка палестинске енклаве у складу са претходним упутствима израелске војске о евакуацији.

Бајден сматра да би операција довела до пораста броја цивилних жртава и већег броја избеглица, нагласио је Кембел, рекавши да је "председник био јасан да му се то уопште не свиђа".

Бајден, који се ове године такмичи за други мандат, суочава се са оштрим критикама сопствених присталица због подршке Израелу, који све више губи  углед на међународној сцени.

Вашингтон је признао да постоје "разумне" сумње да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) можда прекршиле међународно хуманитарно право користећи америчко оружје, али нови извештај америчког Стејт департмента није навео конкретне случаје кршења. Државни секретар Ентони Блинкен признао је да Израел није представио никакав "веродостојан план" за заштиту цивила у Рафи.

Амерички министар одбране Лојд Остин потврдио је прошле недеље да је одлука председника САД Џозефа Бајдена да суспендује испоруке муниције Тел Авиву због планова да се изврши офанзива на град Рафа на југу Појаса Газе, без претходно спроведених мера за заштиту цивила.

image