Само у Белгији: Ако проститутка пречесто одбија секс, држава посредује на страни макроа

Критичари новог закона упозоравају да ће он само учврстити моћ сводника над својим запосленима

Нови закон који се односи на белгијске сексуалне раднице омогућиће макроима да захтевају од владе да посредује у случајевима када проститутка пречесто одбија секс са клијентима.

Активисти за борбу против проституције кажу да ће закон сводницима омогућити да "још више учврсте своју моћ".

Закон који је усвојен раније овог месеца дозвољава сексуалним радницима да са својим "послодавцима" склопе уговоре о раду. Ти уговори класификују проститутке као запослене у угоститељству и дају им право на здравствено осигурање, пензију, накнаду за незапослене, празнике и породиљско одсуство.

Сводници морају добити лиценцу од владе да издају уговоре о раду и морају дозволити проституткама да одбију или прекину секс са клијентима из било ког разлога. Међутим, ако проститутка одбије или прекине секс више од десет пута у току шест месеци, њен макро може покренути радни спор и укључити владиног посредника.

Белгија је декриминализовала проституцију 2022. године, дозволивши проституткама да раде као слободњаци. Међутим, запошљавање сексуалне раднице по уговору и даље је кривично дело, што значи да су договори између макроа и проститутки законски представљали сиву зону и да нису садржали правно обавезујућу заштиту за проститутке.

Синдикат сексуалних радника у Белгији УТСОПИ поздравио је нови закон. "Без закона о раду, сексуални радници би и даље били законски дискриминисани", навео је портпарол УТСОПИ Дан Баувенс у саопштењу. "То је сада готово."

"Надамо се да ће се и друге земље угледати овај текст, као што су то урадиле у темама као што су истополни бракови, абортус, еутаназија и права трансродних особа", додао је Баувенс.

Међутим, активиста против експлоатације Андреа Хајнц је истакла да нови модел једноставно омогућава макроима да "постану 'менаџери' уз подршку државе како би даље учврстили и задржали своју моћ".

"Сводници жене виде као средство, а не људе који заслужују пуно достојанство и поштовање", написала је Хајнц на Иксу, запитавши шта би уопште био поменути "владин посредник".

"Неко ко би посредовао у 'уговорима' сводник-жртва, тј. неко ко ће нежно подстицати жене да се врате у кревет бордела када 'не испуњавају своје (сексуалне) обавезе?'", додала је она.

Према званичним проценама из 2022. године, у Белгији је активно око 3.000 сексуалних радница. Међутим, неке студије наводе да је тај број десет пута већи.

Белгијска федерална полиција је 2015. године тврдила да око 26.000 жена ради као проститутке, а да су 80 одсто њих експлоатисале банде за трговину људима из Бугарске, Румуније, Шпаније, Португала, Мађарске и Нигерије, између осталих земаља.