Нигер оптужио Француску: Обучавате терористе у својим базама у Бенину

Бићемо спремни да поново отворимо границу са Бенином када будемо сигурни да ће наша територија бити заштићена и безбедна, поручио је премијер Нигера Али Махаман Ламине Зеине

Нигер ће наставити да држи своју границу са Бенином затвореном "из безбедносних разлога",а пре свега због распоређивања француских трупа на тлу те земље, изјавио је нигерски премијер Али Махаман Ламине Зеине на конференцији за новинаре.

"Нигер ће бити вољан да поново отвори границу са Бенином када будемо сигурни да ће наша територија бити заштићена и безбедна. Суверено смо одлучили да своју границу са Бенином држимо затвореном јер постоје француске базе на територији те земље и у некима од њих обучени су терористи како би дестабилизовали нашу земљу", поручио је премијер Нигера.

Након што је Економска заједница западноафричких држава (ЕKОВАС) крајем фебруара објавила да укида економске санкције уведене Нијамеју након државног удара, који се догодио у јулу 2023. године, Нигер је почео да отвара границе са својим суседима.

Иако је већ поново отворио своју дугу границу са Нигеријом, одбија да уради исто са Бенином.

У том контексту, Бенин је одлучио да блокира транспорт нигерске сирове нафте кроз једну од својих лука, договорен у оквиру споразума између двеју земаља и Кинеске националне нафтне корпорације, док Нигер не отвори своју границу за робу из Бенина и нормализују односе.

Зеине је оптужио бенинске власти да су прекршиле "десетак споразума" склопљених између Нигера, Бенина и Кине, истичући да Бенин не може једнострано модификовати или ограничити споразуме на било који начин без сагласности других страна.