Свет

Блинкен: САД ће увести Украјину у НАТО

Много више оружја ускоро стиже на фронт, најавио је државни секретар САД
Блинкен: САД ће увести Украјину у НАТО© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Приближавамо Украјину НАТО-у и увешћемо је (у алијансу), рекао је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен, а цитирају га "РИА Новости".

Западне земље свесне су да су одлагања у испоруци војне помоћи Украјини недопустива, много више оружја ускоро стиже на фронт, рекао је Блинкен током посете Политехничком институту у Кијеву.

"Знамо да нема времена. Стога, минут након што је Конгрес одобрио велики пакет помоћи, председник Бајден послао је муницију и оклопна возила, ракете и противваздушну опрему Украјини", изјавио је Блинкен, а преноси ТАСС.

Раније је чешки председник Петер Павел рекао да би требало дозволити Украјини да одбије чланство у НАТО у замену за безбедносне гаранције за Кијев.

Амерички званичник осврнуо се и на питање одржавања избора у Украјини, рекавши да "чим се Украјинци сложе да услови то допуштају, моћи ће да искористе своје гласачко право".

Такође, Блинкен је током посете Кијеву изјавио да је руски председник Владимир Путин "уништио Украјину и стога Русија треба и мора да плати обнову".

Према његовим речима, САД намеравају да искористе своју моћ и употребе руску имовину (за обнову Украјине), преноси Ројтерс.

"Радимо са нашим партнерима из Г7 да би се руска замрзнута државна средства искористила за отклањање штете коју је направио Путин", рекао је Блинкен током посете Кијеву.

image