Бела кућа критикује Грузију због спорног закона: Мораћемо да преиспитамо односе

Вашингтон очекује да грузијска председница Саломе Зурабишвили стави вето на закон. Међутим, остаје нејасно да ли ће парламент надгласати вето, истакла је Карин Жан-Пјер

Сједињене Америчке Државе ће морати радикално да преиспитају односе са Грузијом ако у тој земљи буде ступио на снагу тзв. закон о страним агентима, рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер."

"Видећемо шта ће (грузијски) парламент урадити, ако закон буде усвојен, то ће нас приморати да суштински преиспитамо наше односе са Грузијом", рекла је она.

Према њеним речима, Вашингтон очекује да грузијска председница Саломе Зурабишвили стави вето на закон. Међутим, остаје нејасно да ли ће парламент надгласати вето, додала је она.

Раније је заменик секретара за штампу Стејт департмента Ведант Пател на брифингу рекао да би грузијске власти требало да одустану од курса којим иду, пошто он "није у складу са вредностима САД".

На ту изјаву је реаговала портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, запитавши се зашто би Грузија требало да се повинује туђим вредностима.

"Желела бих да поставим допунска питања: да ли је проблем у томе што је грузијски закон много блажи од америчког? Зашто би се Грузија или било која друга земља ускладила са вредностима других људи? 'Вредности' САД не укључују немешање у унутрашњим пословима других држава?", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Велики број европских званичника осудио је раније данас усвајање спорног закона, док су поједине невладине организације позвале на смену власти у Тбилисију.

Грузијски парламент усвојио је данас нацрт о страним агентима у трећем и коначном читању, упркос протестима.

Зурабишвили, која је више пута изразила подршку демонстрантима, рекла је да ће ставити вето на закон. Међутим, председнички вето је више формалне природе, пошто је парламенту потребна проста већина гласова да би га надјачао.