Спречен нови покушај пуча у Турској?

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је хитан састанак са министром правде и шефом обавештајне службе због информација да се спрема државни удар, а Главно тужилаштво Анкаре покренуло је истрагу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је хитан састанак са шефом обавештајне службе и министром правде након што га је његов савезник, лидер партије националиста Девлет Бахчели, упозорио на могући покушај државног удара, пише турски лист "Туркије".

Наиме, Девлет Бахчели је изјавио да постоји могућност да се кује завера против владе и да уклањање само неколико полицајаца није довољно. Говорећи на партијском састанку у парламенту, Бахчели је упозорио да ће се можда поновити покушај државног удара 2016. године.

У Турској је велику пометњу изазвао отпуштање неколико полицајаца из Управе за безбедност Анкаре, оптужених за везе са злочиначком организацијом "Ајхан Бора Каплан".

"Председник Ердоган одржао је у току ноћи хитан састанак са министром правде Јилмазом Тунџом и шефом Националне обавештајне организације Ибрахимом Калином у председничкој резиденцији након Бахчелијевих изјава", пише турски лист.

Очекује се да ће Ердоган о завери говорити на проширеном састанку владајуће странке данас у парламенту.

Главно тужилаштво Анкаре покренуло је истрагу о могућој завери, пише лист "Хуријет".

Истрага се води по члану Кривичног законика који се односи на стварање илегалне организације за извршење кривичног дела против безбедности и уставног поретка Републике Турске, као и по члановима "Одавање тајне", "Покушаја утицаја на судског службеника, вештака или сведока".

Турске власти оптужују организацију ФЕТО (терористичка организација) коју је основао Фетулах Гулен који живи у САД за умешаност у покушај државног удара у јулу 2016. У Турској је после покушаја државног удара ухапшено више од 80.000 људи, око 150.000 државних службеника, укључујући и војна лица, отпуштено је или суспендовано из службе, а сам Гулен је осудио покушај пуча и одбацио оптужбе.