Појавиле се фотографије новог кинеског стелт брода: Футуристички дизајн, сакривени топ и лансери

Постојање брода, којег многи извори класификују као (лаку) фрегату или корвету, први пут је откривено у новембру 2023. године

На друштвеним мрежама су се пре неколико дана појавиле слике на којима се може видети нови непознати брод кинеске ратне морнарице на поморским испитивањима. У питању је пловило са футуристичким дизајном и надградњом модернијом него што је то случај код фрегата класе "тип 054Б", а које по много чему подсећа на америчке разараче класе "зумвалт" и шведске корвете класе "визби".

Стога је јасно да је приликом дизајнирања посебан акценат стављен на стелт карактеристике брода, чему у прилог сведочи интегрисани јарбол, купола за сакривање прамчаног топа, одсуство великих антена и радара, као и целокупан дизајн којим доминирају глатке и равне површине нагнуте према унутра, што доводи до смањивања радарског одраза.

Постојање брода, којег многи извори класификују као (лаку) фрегату или корвету, први пут је откривено у новембру 2023. године, док се још налазио у бродоградилишту. Тада је примећено да ново пловило има поменути сакривени прамчани топ, систем за вертикално лансирање постављен испред надградње, као и летну палубу на крми.

Слике са поморских тестирања су се појавиле протеклог викенда, међутим и даље није познато када је брод напустио луку, куда је све пловио, као и да ли су испитивања на мору окончана.

Претпоставља се да ће због због стелт дизајна ова фрегата (или корвета) бити намењена за дејства у приобалним водама, где их је изузетно тешко открити радаром на великим дометима, због њихове способности да се утопе са околином.

Уколико класа нових пловила буде коришћена за одбрану приобалних вода, то ће омогућити кинеској ратној морнарици да пошаље друге бродове, попут фрегата класе "тип 054А", у мисије на отвореном мору. Такође, наводи се да постоји опција да ће нова стелт фрегата (корвета), пре увођења у оперативну употребу, бити коришћена као технолошки демонстратор за тестирање нових технологија и система, попут радара и наоружања.