Рокенрол и НАТО митраљез: Шта је Ентони Блинкен певао у Кијеву (ВИДЕО)

Амерички државни секретар завршио је неочекивану посету Украјини свирком у кијевском бару

Амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио је ненајављену посету Кијеву одласком у кафану где је у друштву украјинског бенда "19.99" одсвирао и отпевао класик Нила Јанга "Rockin’ in the Free World".

"Ваши војници, ваши грађани – посебно на североистоку, у Харкову – страшно пате", казао је пре свирке. "Али они морају да знају, ви морате да знате, Сједињене Државе су уз вас, толико је света са вама и они се боре не само за слободну Украјину, већ и за слободан свет. А и слободни свет је са вама", додао је.

Чини се да се Блинкен није превише удубио у текст песме коју је, како преносе украјински медији, лично изабрао. Иако се песма сматра химном борбе против репресије, сасвим сигурно није ода Америци и њеној мисији ширења демократије са наркоманкама које своју децу остављају у смећу и "нежним митраљезима".

То је приметио и "Блумбергов" колумниста Леонид Бершидски уз коментар: "какав избор песме за Кијев".

Ово, нажалост, није први пут да америчка администрација покушава да исполитизује поп културу коју, очигледно, не разуме. Недавно је и председник Џозеф Бајден покушао да се умили младим бирачима и обрачуна са главним противником Доналдом Трампом употребом нумере репера Кендрика Ламара у предизборној кампањи. Неславно је пропао.

Блинкеново музицирање није промакло ни портпаролки Министарства спољних послова Русије Марији Захаровој.

"Имам утисак да све ове песме са гитаром, овај неукусни начин изношења информација, овај презир, апсолутна ароганција и константни цинизам... да су можда намерни", прокоментарисала је она за "Спутњик" Блинкенову посету Кијеву, када је украјинском министру спољних послова Димитрију Кулеби уз пицу у локалном ресторану пренео планове САД.

"Можда је ово неки паклени плес Америке на украјинским костима", запитала се Захарова.